Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ειδικοί όροι και φωνητικό ιδεώδες

Ενδιαφέρον αποτελούν όροι προερχόμενοι από τους τομείς της μουσικής και της φωνητικής, που όπως κάθε επιστημονική ορολογία που χρησιμοποιείται είναι ελλειπής ή αλλοιωμένη. Ακολουθούν διάφορες εντυπωσιακές ελεγμένες πληροφορίες:


- Οι φωνητικές χορδές μπορούν να ελεγχθούν! Έμπειροι φωνίατροι στο θέμα βέβαια, ενημερώνουν ότι δεν έχουν βρεθεί πολλοί που να μπορέσαν να αντέξουν την ανάλογη ενδοσκόπηση.

- Ερευνητές αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούν πειράματα για "τη σούπερ φωνή", καθώς επιθυμούν να μετατρέψουν ανθρώπους σε άριστες φωνές.

- 'Μεταφώνηση' ονομάζεται το φαινόμενο της μετάβασης από την παιδική αγορίστικη φωνή στην ανδρική έκδοση της.

- Η λεγόμενη "διαφραγματική" αναπνοή στην ουσία δεν είναι παρά ένας τρόπος ενδυνάμωσης της αναπνευστικής λειτουργίας, με την ενεργοποίηση ορισμένων μυών (κοιλιακών και μεσοπλεύριων) που δεν πολυχρησιμοποιούνται όταν αναπνέουμε ενστικτωδώς και όχι τόσο του διαφράγματος, όπως οι πιο πολλοί νομίζουν. Η τεχνική αυτή προσφέρει ένταση και διάρκεια στο τραγούδι.

- Αντί για "φωνητικές χορδές" νοείται καλύτερο να τις λέμε "φωνητικές πτυχές" (vocal folds), καθώς ανταπροκρίνεται καλύτερα στην πραγματικότητα.

- Κατά το ψιθύρισμα, οι φωνητικές μας πτυχές καταπωνούνται τόσο πολύ, πολύ περισσότερο απ' ότι στο κανονικό τραγούδι ή ομιλία.

- Όσο πιο πολύ (σε πολλά σημεία) οι φωνητικές μας χορδές πιέζονται, τόσο πιο λίγος αέρας περνάει και τόσο πιο ψηλός τόνος παραγέται.


- Οι φωνητικές χορδές στα μωρά είναι 6 χιλιοστά σε μήκος.

- Οι φωνητικές χορδές στις γυναίκες είναι 20 χιλιοστά σε μήκος.

- Οι φωνητικές χορδές στους άνδρες είναι 30 χιλιοστά σε μήκος. Επειδή ακριβώς είναι μεγαλύτερες, πάλονται πιο αργά και παράγουν βαθύτερους ήχους. (1 οκτάβα ακριβώς σε μουσικούς τόνους, δηλαδή 8 νότες ακριβώς πιο κάτω πάντα από τις γυναίκες)

- Καλή τεχνική θεωρείται η τεχνική που βοηθά στην πραγματόποιηση ενός live, μεγάλης διάρκειας >2 ωρών, με την παραμικρή δυνατή καταπόνηση.


πηγές: http://newchoirofkalamaria.blogspot.gr, web

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου